wtorek, 3 maja 2011

Muffinki z gorzką czekoladą.


Składniki:
1 3/4 szklanki mąki 
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe dobrego kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki groszków z gorzkiej czekolady lub 1 tabliczka połamanej gorzkiej czekolady
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

plus 1/4 szklanki groszków z gorzkiej czekolady lub połamanej gorzkiej czekolady

papierowe lub sylikonowe foremki do muffinów


temperatura pieczenia: 180 stopni Celsjusza (termoobieg)

Sposób przygotowania:

     Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao oraz czekoladowe groszki wsypujemy do dużej miski. W drugiej mniejszej misce mieszamy mleko, olej, jajko oraz ekstrakt z wanilii po czym przelewamy to do miski z suchymi składnikami. Wszystko mieszamy łyżką lub szpatułką - pamiętajmy, że im więcej grudek tym lepsze będą muffinki.
     Masę przekładamy (najlepiej dwoma łyżkami) do foremek napełniając je mniej więcej do połowy ciastem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz