środa, 4 maja 2011

Zapiekanka ziemniaczana a'la Prażonki.




Podając za Encyklopedią Kulinarną: "Prażonki to potrawa pochodząca z okolic Zagłębia Dąbrowskiego. Sporządzana z ziemniaków krojonych w plastry lub kostkę, duszonych w specjalnym kociołku razem z cebulą, kiełbasą, boczkiem oraz smalcem (czasami także z burakami i marchwią). Wszystko jest przykrywane mocno dociśniętymi liśćmi kapusty. Całość jest doprawiona solą i pieprzem czasem także wegetą. Podawane zazwyczaj z kefirem i mizerią. Klasycznie potrawa przygotowywana jest w żeliwnym kociołku produkowanym w Porębie, Myszkowie lub Zawierciu. Całość umieszcza się nad ogniem."

***
Proponowana przeze mnie zapiekanka ziemniaczana jest pieczona w piekarniku ułożona w naczyniu żaroodpornym. Nie jest to może potrawa lekkostrawna, ale na pewno warta grzechu.

Porcja dla 3-4 osób

Składniki:
około 75 dkg ziemniaków obranych ze skórki
1 pęto dobrej gatunkowo kiełbasy np. wiejska
1 duża cebula
spory kawałek boczku (wielkość w zależności od indywidualnych upodobań)
odrobina smalcu (lub margaryny)
sól, pieprz, wegeta oraz rozmaryn do smaku

Przygotowujemy też naczynie żaroodporne z przykrywką

Temperatura pieczenia: około 180 stopni Celsjusza.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, cebulę, kiełbasę oraz boczek kroimy w plasterki o średniej grubości. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: kilka plasterków smalcu lub margaryny, ziemniaki (które doprawiamy), cebulę, kiełbasę oraz boczek. Czynności powtarzamy, aż do zapełnienia całego naczynia, lub do momentu zużycia wszystkich składników.
Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy od 40 - 60 minut (czas pieczenia zależy od wielkości naczynia oraz grubości plasterków ziemniaków) do momentu, aż ziemniaki zmiękną i przyrumienią się.
Gotowe danie podajemy zaraz po wyjęciu go z piekarnika.




2 komentarze: